Cumartesi, Ekim 06, 2012

Su...

Dün sabah, her zamankinden farklı bir kuş sesiyle uyandım. Bu kez epey kalabalıktılar ve yüksek sesle şakıyorlardı.

Sitede çatı yalıtımı yapılıyor şu aralar. Özel bir malzemeyle kaplanan yüzeyler, iş tamamlandıkça, kontrol amaçlı suyla dolduruluyor. Çatıların kenarları da 20 cm kadar yükseklikte olunca, hepsi birer havuz haline gelmiş.

Yakınımızda, K.Çekmece Belediyesi ve Karayolları'nın kese kese bitiremediği (çok şükür bitiremediği) küçük bir koru var, oradan da takviyeyle çeşit çeşit kuş havuz keyfi yapıyordu. Kanat çırpmalar, suya girip çıkmalar, sortiler, su sıçratmalar...

"Kuşların Havuz Keyfi" belgeselini bırakıp işe giderken yöneticiyi gördüm ve bu güzellikten bahsettim. Bahçeye kuşlar için bir havuz yapsak mı dedim. Olabilir dedi ama samimiyetinden emin değilim.

Şu kadarcık su bile kuşlar için bambaşka bir ortam yarattı. Her geçen gün yanlış sulama, çevre kirliliği, hatalı yapılaşma gibi nedenlerle biraz daha azalan doğal sulak alanlar ve kuşlar için üzülmemek mümkün değil. Hatta bazı kuş türleri sadece belli bölgelerde yaşıyor ve nesilleri tehlikede. Sulak alanların çoğu göç yolları üzerinde ve bu kuşcağızların yaşam alanları her yıl biraz daha daralıyor.

Halkalı'da tarihi Ziraat Okulu vardı, nefis bir taş binaydı, hükümete yakın olduğu söylenen bir vakıf üniversitesine verildi. (Daha önce burada meslek lisesi düzeyinde uygulamalı tarım, hayvancılık eğitimi veriliyordu. Mandıra ve fidanlık vardı. Semt sakinleri sabah erkenden gidip sıraya girerek, taze, doğal süt satın alabiliyordu. Yıllarca annem bu sütle bize yoğurt mayaladı. Sonra birileri oraya göz dikti. Oysa başta ABD olmak üzere, dünyada tarım-hayvancılığa ilgi artıyor, gençler çalışacak çiftlik arıyor, bizde ise bu işler devlet eliyle bitiriliyor.) Ziraat Okulu'nun bahçesinde her yıl leyleklerin yuva yaptığı upuzun bir baca vardı. Okulun yeni sahipleri, ne zararı varsa, bu bacayı yıktırmış. Düşünsenize o güzel leylek, bu yıl geldiğinde, "koordinatlar doğru, evim nerede" diye aranıp durmuştur.

Bugün Dünya Kuş Gözlem Günü, Doğa Derneği'nin sayfasından öğrendim. Atlas'ın sitesinde konuyla ilgili pek çok yazı okuyabilirsiniz. Benim yazım da böyle güzel bir güne tesadüf etti. Kuşlara ve kuşları sevenlere selam olsun.
Birlikte kahvaltı yaptığımız kargalardan biri.




Hiç yorum yok: